Vitutuksen lyhyt oppimäärä

Tänään vietimme päivän kalustohallissa. Koulutuksen aiheena oli kemikaalisuojapuku ja sen pukeminen oikeaoppisesti. Täytyy myöskin samaan hengenvetoon todeta, että huomioni kiinnittyi kenties enemmän rinnakkaiskurssin taisteluun letkutornissa. Jätetään jutustelu kemikaalipuvuista toiseen kertaan ja keskitytäänpä hetki siihen, mitä tuo toimintakykytesti 2 pitää sisällään, testi, jonka osa rinnakkaiskurssista tänään suoritti tai yritti suorittaa.

On olemassa erilaisia testejä. Ihmisiä testataan eri syistä. Testataan eri ammatteihin soveltuvuutta, testataan terveyttä tai vaikkapa oppimiskykyä tentin muodossa. On olemassa myöskin testejä, joiden suorittamiseen vaaditaan jonkin asteista henkistä “sairautta”. Toimintakykytesti 2 eli 100%-testi on yksi niistä. Henkistä sairautta vaativia testejä suoritetaan toki muuallakin Suomessa. Esimerkkeinä voisin mainita Laskuvarjojääkärikoulun Utissa tai Merivoimien Sukeltajakoulun Upinniemessä. Mielestäni ihmisen päässä pitää olla jotain vialla, jos haluaa sukeltaa savuun, kuumuuteen tai veteen, puhumattakaan siitä, että vapaaehtoisesti hyppää ulos lentokoneesta. 🙂

Itse saan kunnian suorittaa tuon 100%-testin keskiviikkona. Mieltäni ei lohduta yhtään se, että tänään näin ihmisiä siinä kunnossa, jossa en aiemmin heitä ole tavannut. Toisin sanoen mä en koskaan ole todistanut mitään vastaavaa. Seurasin yhden taisteluparin etenemistä letkutornin kierreportaissa ja mä todella luulin, että toinen niistä jätkistä kuolee niihin rappusiin. Se oli aivan järkyttävää katsoa. Tajunta alhaalla, hoiperrellen raahasi letkulaukkuja portaikossa. Mies ei kuitenkaan antanut periksi, vaikka joutuikin opettajan käskystä jättämään testin kesken. Ambulanssilla sairaalaan tarkkailuun…tervettä urheilua. Monesti olen kuullut tarinoita tuosta testistä. Osa tarinoista kertoo, että testin kovuutta liioitellaan, osa taas edustaa sitä nöyrempää näkökulmaa. Omat ennakko-odotukseni kallistuvat kylläkin tuohon jälkimmäiseen. Se on vain semmoinen homma, että rasitushuoneessa aika pysähtyy ja silloin eivät lohduta mitkään vitun ylimieliset viisaudet.

Itselläni on ollut aika paljon ongelmia tuon äärimmäisen rasituksen kanssa. Kyllä se vain laittaa miettimään, että miten tuosta voi Jukka selviytyä. Kaikesta huolimatta yritän 1.rastilta kiitettävää arvosanaa (letkujen kanto, renkaan hakkaus ja torni, kaikki alle 11min). Liika höntyily voi toki myöhemmin kostautua, mutta harvoin näin hyvät puitteet annetaan tutkimusmatkalle omaan sisimpään. Kaikki annetaan, mitä miehestä on annettavissa. Alla muutama kuva, joista käy ilmi tulevan kliimaksini sisältö….

4 thoughts on “Vitutuksen lyhyt oppimäärä

 1. Pingback: Nainen pelastajaksi, millainen ohjelma?

 2. Kyseiseen pakkotoisto.com viestiketjuun linkitetty toimintakykytesti on luonnollisesti rankka, on sitten oppilaan sukupuoli ja kuntotaso mikä tahansa. Alalla on naisia palomiehinä, joskin hyvin vähän, mutta kuitenkin. Yhdellä heistä taitaa olla vielä pelastussukeltajan pätevyyskin, joten kaikki on mahdollista siinä missä miehilläkin.

  Testit ja työelämän sammutus- ja pelastustehtävät vaativat kovaa fysiikkaa. Hyvän airobisen kunnon ja hyvän lihaskunnon yhdistelmä on varmasti se avain menestykseen myös naisella. Hattua pitää nostaa jokaiselle naiselle, joka alalla palomiehenä työskentelee.

  Mitä tulee tuohon 100%-testiin niin onhan se rankka, mutta itselleni rankinta oli silloin kun elimistöni ei ollut vielä tottunut tuohon rasitukseen (“Pientä rasitusta”-merkintä). Kyllä se kunto siitä kehittyy kunhan tarpeeksi höntyilee :). Tsemppiä tytöille treeneihin!

  -J

 3. Moi!
  Mitenkäs tota savusukellussimulaattorissa toimimista valvotaan, jos vaikka sinne kupsahtaa?

 4. Moi,
  Siellä on pimeänäkökameravalvonta ja itse testiä valvotaan valvomosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *