Piippaako sinulla?

Pelastajatutkintoon sisältyy viikon mittainen valistuskoulutus Helsingissä. Koulutuksen järjestelyistä vastaa Helsingin Pelastuskoulu. Pelastuskoulu on toinen niistä oppilaitoksista Suomessa, joista on mahdollisuus valmistua palomies-sairaankuljettajan ammattiin. Pelastuskoulu tosin kouluttaa pelastajia vain Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palvelukseen, joten kurssien vahvuudet eivät ole niin suuria kuin Pelastusopistolla.

Mutta sitten itse asiaan. Kuluneen viikon vietimme siis Helsingissä valistuksen merkeissä. Koulutukseen sisältyi pedagogiikan lyhyt oppimäärä, alkusammutusharjoitusten sekä paloturvallisuusluentojen pitäminen. Alkusammutusharjoitukset ja luennot pidettiin paikallisissa oppilaitoksissa. Loppuviikkoon sisältyi vielä vierailu päiväkodeissa.

Itse sain kunnian suunnata luennoimaan yhdessä Jannen ja Aleksin kanssa Töölön kaupunginosaan. Siellä meitä odotti Töölön ala-aste. Jokaisella meistä oli tehtävänä pitää 3-4 oppituntia ja aiheena paloturvallisuus. Pelastuskoulu oli antanut käyttöömme erinomaisen diaesityksen, joten sen suunnittelemiseen ei tarvinnut uhrata aikaa. Hieman etukäteen esitykseen tutustumista ja homma oli sitä myöten hanskassa. Muistaakseni pidin ensimmäisen oppitunnin 3. luokkalaisille ja täytyy sanoa, että kyllä nuo pikkumuksut ovat vain niin vilpitöntä porukkaa, että siinä enemmänkin savua niellyt “brankkari” pehmenee. Jos vertaisin tuota tämän viikkoista kohdeyleisöä lukiolaisiin, niin oikeastaan voisin todeta, että kyllä ala-asteikäisille on haastavampaa luennoida. Lukiolaisille voi osaltaan suunnitella sen esityksen hyvin pitkälti valmiiksi ja sen pystyy vetämään läpi ns. “kaavan” mukaan. Ala-asteikäiset taas ovat niin aktiivisia. He kyselevät vauhtiin päästyään kokoajan kysymyksiä ja kertovat omia tarinoitaan aiheesta ja sen vierestä. Lasten suusta voi tulla aika kiperiäkin kysymyksiä, joihin pitää sitten parhaansa mukaan vastailla.

Itse tykkäsin kovasti tuosta päivästä Töölön ala-asteella. Mielestäni yksi kurssin parhaista päivistä anniltaan ja opettajien lähes ylistävä palaute lämmitti varmasti myös Jannen ja Aleksin mieltä. Itseltäni kysyttiin myös muutama kysymys, jotka nostattivat hymyn suupieliini:

“Kumpi on teistä kovempi, sää vai Janne (opettaja)?”. Poika, 3.luokka, Töölön ala-aste

“Mä olen aina halunnut halata palomiestä. Saanko mä antaa sulle halin?” Tyttö, 3.luokka, Töölön ala-aste

Kurssitovereiltani kysyttyä:

“Näänkö mä sua enää koskaan, ku mulla o hammaslääkäri sillon ku mun pitäs olla sun tunnilla?” Tyttö, 5.luokka, Suomenlinnan ala-aste

“Mitä jos ei pääsekkään pois huoneesta ja siel onki tulipalo? Kato mun mutsi telkee mut välillä huoneeseen ja laittaa oven lukkoon”. Poika, 4.luokka, Tahvonlahden ala-aste

Luentojen kohokohdaksi muodostui ainakin kohdeyleisön reaktioista päätellen video, jonka näytin aina tunnin lopuksi. Videon on tuottanut Helsingin Pelastuskoulu, yhdessä Suomen Palopäällystöliiton kanssa. Videolla kuvataan huoneistopalon kehittyminen. Videolla näkyvän olohuoneen olosuhteita, kannattaa verrata alla olevaan aikajanaan palokunnan toiminta-ajasta. Piippaako sinulla?

Videon löydät tästä.

Kuva: Helsingin Pelastuskoulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *