Hiki säästää verta

“Pelastajan ammatissa fyysinen ja psyykkinen toimintavalmius muodostavat yhteisen kokonaisuuden. Pelastajan on myös osoitettava fyysinen toimintakykynsä vuosittain. Työuran aikana pelastajan tulee ylläpitää taitojaan, tietojaan ja fyysistä kuntoaan jatkuvalla harjoittelulla. Tämän vuoksi pelastajalta vaaditaankin vahvaa sitoutumista ja motivaatiota työhönsä”. (Lähde PeO)

Kuten olemme tästäkin blogista saaneet lukea, pelastajan ammatissa tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa. Pitää kuitenkin muistaa, että käsite “hyvä”, on suhteellinen käsite. Joillekkin hyvä kunto voi olla sitä, että jaksaa juosta viisi kilometriä pahemmin väsymättä. Joillekkin se saattaa olla sitä, että jaksaa arjen askareissa. Pelastajalle kunto on työväline, yhtälailla kuin se suihkuputki, moottorisaha tai murtorauta. Mitä yhteisiä vaatimuksia edellämainituilla asioilla on?? No, olisi ainakin mukava, jos ne olisivat toimintakuntoisia hälytyksen tullessa. Mä olen itse täällä opistolla, kerta toisensa jälkeen nöyrtynyt siihen tosiasiaan, että jumalauta tämä homma on raskasta. Olen itse tosielämässä selvittänyt työjohdon 8. kerrokseen, murtanut oven parini ja esimieheni kanssa ja imenyt sen kasvo-osan kautta kaksi pullollista paineilmaa, nolla näkyvyydessä, koko ajan töitä tehden. Silloinkaan en muista ajatelleeni, että “Onpa kevyttä hommaa”.

Joskus mä olen miettinyt, että miten tuollaiseen rääkkiin voi ylipäätään harjoitella. Mä olen tuolla letkutornissa käynyt viikoittain suorittamassa pienimuotoisia iltakävelyjä, mutta olen päätynyt siihen lopputulokseen, että sammutus- ja pelastustehtävä tulee aina olemaan itselleni niin raskasta työtä, että mä toimin silloin suorituskykyni äärirajoilla. Mä toimin niin kauan, kuin vain suinkin jaksan. Tosiasia on se, että jossain vaiheessa olen niin poikki, ettei edes moottorisaha pysy viittä sekuntia kauempaa kädessä. Se ei vain pysy. Fyysinen mahdottomuus.

Kävin tuossa ruokatunnilla tiedustelemassa, opiston kautta aikain kovinta tulostasoa fyysisistä testeistä. En siksi, että niitä pystyisin joskus itse rikkomaan, vaan lähinnä siksi, että on mielestäni hienoa, jos joku pystyy omaamaan noinkin kovan suorituskyvyn. Minun puolestani saa joku muu yrittää :).

Alla laji, tulos ja suoritus pvm

Lihaskuntotoistotesti (suoritusaika yksi (1) minuutti. Kyllä, luit oikein, yksi minuutti)

  • Penkkipunnerrus 45kg 109tst/29.04.2003
  • Istumaan nousu 81tst/29.11.2005
  • Leuanveto 50tst/01.11.2004
  • Jalkakyykky 45kg 72tst/30.04.2009
  • Cooper 4050m/08.09.1993
  • Uinti 1000m 10,49/06.05.2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *