Jaws of life

Kuluneella viikolla tutustuimme hieman aiempaa enemmän sammutusauton hydraulisiin työkaluihin. Tuo sammutusauton hydraulinen työkalusetti käsittää leikkurin, “saksilevittimen”, tankolevittimen ja myöskin poljinleikkurin, jolla nimensä mukaisesti saadaan leikattua ajoneuvon polkimet poikki tilanteessa, jossa potilaan jalat ovat jalkatilassa puristuksissa. Poljinleikkuria voidaan myös käyttää ohjauspyörän kehän leikkaamiseen.

Liikenneonnettomuustilanteessa, jossa potilas vaatii ajoneuvosta irrottamista, pääprioriteetti on tilan tekeminen potilaalle, jotta potilas saadaan siirrettyä romuttuneesta ajoneuvosta. Ennen irrottamisen aloittamista on kuitenkin varmistuttava siitä, että ajoneuvo on virraton ja asian mukaisesti tuettu paikalleen. Kun auton korin rakenteita leikataan, on auto tuettava, jotta kori ei pääsisi muuttamaan muotoaan ja näin mahdollisesti aiheuttamaan potilaalle lisävahinkoa. Nykyajan autoissa on myöskin turvatyynyjä, jotka laukeamattomina aiheuttavat suuren riskin itse pelastus-ja hoitohenkilökunnalle. Ajoneuvoon asennetaan silloin turvatyyny suojukset, jotta mahdollinen, yllättävä, viiveellä tapahtuva turvatyynyn laukeaminen saadaan tehtyä vaarattomaksi. Tuollaisen turvatyynyn täyttöpaine on 300bar ja suojaamattomana lauetessaan se voi aiheuttaa vakavan loukkaantumisen, jopa kuoleman, edellyttäen, että joku työskentelee tyynyn laukeamissektorilla.

Harjoituksessa harjoiteltiin yllämainittuja asioita. Leikattiin ajoneuvoja eri tekniikoilla ja keskityttiin turvaamaan oma työskentely. Opistolle oli juuri saapunut uusi raivausajoneuvo, jonka mittarissa oli ruhtinaalliset 1300km ja hydraulityökalut olivat iskemättömät. Teki oikein pahaa naarmuttaa heti upouudet työkalut. 🙂 Kuten alla olevista kuvista näkyy, on tuo uuden raivausajoneuvon “saksilevitin”, hyvin miehekkään kokoinen “Fiskars”. Painoa sillä oli kuulemma n. 30kg. Kyseisillä työkaluilla työskenneltäessä, pitää pyrkiä hyvään työergonomiaan. Muuten saa helposti selkänsä remonttiin. Alla muutama kuva tuolta viikolta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *