Taistelulentäjät

Mielestäni on olemassa ammatteja, joissa on miehelle se “jokin”. Olen puhunut aikaisemmin siitä “ikuisesta pikkupojasta”, joka varmasti löytyy meistä jokaisesta. Muistan kun joskus 90-luvun puolivälin paikkeilla kävimme perheen kanssa Rissalan lentotukikohdassa Kuopiossa. Suomi oli juuri vastaanottanut uudet F-18 Hornet-torjuntahävittäjät ja meillä oli etuoikeus päästä niitä vilkaisemaan hieman lähempää. Muistan elävästi kuinka seurasimme kahden hornetin lennolle lähtöä. Muistan apumekaanikon, joka antoi pilotille käsimerkkejä ja samalla tarkasti, että kaikki vakaajat toimivat kuten pitikin. Muistan nuoren pilotin, jota sinä hetkenä kadehdin. Muistan ajatelleeni, että tuossa on pakko olla jotain suurempaa. Päästä ohjastamaan tuommoista nykypäivän ilmasodankäynnin “koston enkeliä”.

Hornet seisoi jykevästi paikallaan kiitotien sivussa olevalla alueella, joita reiden paksuiset koivut ympäröivät. Muistan hyvin sen korkeataajuuksisen ujelluksen, jonka saivat aikaan suihkumoottorit, jotka tyhjäkäynnillä imivät ilmaa sisuksiinsa. Mieleenpainuvin tapahtuma tuossa lähtöselvityksessä oli se, kun pilotti koekäytti moottoreitaan ja takana ollut koivikko viisti suihkuvirtauksen voimasta maata. Se korvia huumaava meteli. Se oli perkele jotain se.

Lähtöselvityksen tehtyään pilotti vielä tervehti seuruettamme, sulki kuomun ja rullasi koneensa kiitotien päähän. Hetken kuluttua tantereen täytti rintakehää repivä, lentokerosiinin katkuinen jumalaton meteli. Hornet oli ilmatilassa.

Miksi en minä ole taistelulentäjä?!?…..shit…

Nykypäivänä on kaiken maailman reality-sarjoja televisiossa, jotka käsittelevät eri ammatteja. Tällä hetkellä mm. televisiossa pyörii “Poliisit” ja “Pelastajien” 3. tuotantokausi. Mielestäni mielenkiintoisia sarjoja ja hyvä niin. Eipähän tuo TV-lupamaksu mene kokonaan hukkaan.

Mennäänpä kuitenkin itse asiaan:

Yle TV2 aloittaa viikolla 7/2009 Taistelulentäjät -tositv-sarjan kuvaukset Kauhavalla. Taistelulentäjät kertoo suomalaisten sotilaslentäjien elämästä ja koulutuksesta.

Sarjaa kuvataan yhteensä 70 päivää, joista merkittävä osuus toteutetaan Kauhavan Lentosotakoululla ja Kauhavan kaupungissa. Sarjasta aiotaan valmistaa oma versio myös kansainväliseen levitykseen.

Taistelulentäjät -sarja kertoo kahden eri vaiheessa olevan suomalaisen sotilaslentäjän elämästä, koulutuksesta ja työelämään siirtymisestä. Päähenkilöiden elämää seurataan vuoden 2009 kesästä vuoden 2010 syksyyn. Sarjasta tulee tehokkaan visuaalinen, ja se käsittelee teemoja fyysisestä ja psyykkisestä koulutuksesta puolustusstrategioihin, lentotekniikan muutoksiin ja kansainväliseen yhteistyöhön. Sen on tarkoitus luoda katsaus myös suomalaiseen sotilaslentohistoriaan.

Sarja kuvataan Kauhavan Lentosotakoulun ympäristössä ja se esitetään Yle TV2:ssa sunnuntai-iltaisin keväällä 2011. (Lähde Yle)

Niinhän sitä sanotaan, että hyvää kannattaa aina odottaa.

Lähtöluvan kuittaat täältä.

Kuva: Kiitotie.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *