Täällä tarvitaan poliisia…

Olet luovuttanut juuri potilaan lopulliseen hoitopaikkaan, täydentänyt ambulanssin varustuksen ja tarkastanut, että kaikki tarvittava on laukuissa siten, että saat ne tarvittaessa nopeasti käsiisi. Lopuksi suljet hoitolaukut ja varmistat, että kaikki vetoketjut ovat joka taskussa keskellä. Tiedät, että vetoketjut pitää löytää helposti huonossakin valaistuksessa. Kun vetoketjut ovat aina keskellä, niin ei tarvitse niitä etsiä. Ambulanssin tarkastettuasi lähdet parisi kanssa ajelemaan kohti asemapaikkaa ja ilmoitat hätäkeskukseen statukseksi “vapaana radiolla”.

Toisaalla, sammutuspuolen miehistö on pelaamassa sählyä liikuntatunnilla. Sammutusyksikön esimies Timo, on juuri tehnyt komean maalin ja tuulettaa raivoisasti osumaansa, samalla kun joku lyö mailansa poikki maalipuihin tappion tuskassa. Kuin tilauksesta aseman kaiuttimista kajahtaa hälytysilmoitus. Kyseessä on ensivastetehtävä, tarkistuksen omainen sellainen. Hätäkeskus on saanut ilmoituksen mahdollisesta väkivaltatilanteesta ja haluaa, että lähimpänä kohdetta oleva vapaa yksikkö käy tarkastamassa tilanteen.

Minuutissa sammutusyksikkö on tallista ulkona kirkkaassa kevät ilmassa ja alkaa matka kohteeseen. Kokeneena esimiehenä Timo kysyy häkeltä lisätietoja kohteesta ja tiedustelee, että onko poliisi jo hälytetty kohteeseen. Häke ilmoittaa, että kohteessa on nähty kaksi henkilöä, mahdollisesti vahvasti päihtyneenä ja päällysvaatteet ovat olleet yltäpäältä veressä. Poliisipartio on matkalla kohteeseen, mutta ajoaika on 40 minuuttia.

Sammutusyksikön saavuttua kohteeseen, Timo ilmoittaa statukseksi häkelle “kohteessa” ja käskee kuljettajaa sijoittamaan ajoneuvon siten, että se on sopivan välimatkan päässä rakennuksesta ja käskee kuskia myöskin ottamaan huomioon sen, että mahdollinen nopea pakeneminen on mahdollista.

Timo tarkkailee hetken tilannetta ajoneuvon etupenkiltä. Ulkona on hiljaista, ei liikettä, ainoastaan hätäpuhelun soittaja. Hän ilmoittaa Timolle selvästi kiihtyneenä, että kuuli melua ja pauketta, jonka jälkeen kaksi henkilöä tuli ulos asunnosta verissään. Hän myöskin kertoi, että henkilöitä kohteessa oli enemmän kuin kaksi. Ilmoittaja ei osannut sanoa menivätkö kohdehenkilöt takaisin asuntoon, koska näki järkeväksi perääntyä tilanteesta. Timo kiittää sivullista ilmoittajaa ja kehoittaa häntä rauhoittumaan. Timo tiedustelee vielä poliisin statusta häkeltä ja saa vastaukseksi, että ajoaika poliisilla kohteeseen 30 minuuttia. Timo kääntää vielä virve-radiosta puheryhmän poliisin verkkoon ja ilmoittaa esitiedot kohteesta poliisipartiolle. Timo ilmoittaa tilanteen miehistölle ja käskyttää tehtävät:

“Miehet kuulolla, kohteessa mahdollisesti kaksi tai useampia agressiivisesti käyttäytyviä henkilöitä, jotka nähty verissään pihamaalla. Kohteessa mahdollisesti ensihoitoa tarvitsevia potilaita. Pete, ota hoitovälinepakki, Mikko, ota deffa ja Häkä, ota happipakki. Ronski, tuut mun mukaan, muut jää tähän ajoneuvon viereen odottamaan. Käydään Ronskin kanssa varovasti tiedustelemassa tilannetta”.

Timo huokaa syvään ja alkaa lähestymään kohdetta varovasti yhdessä Ronskin kanssa. Timo tuntee paljon nähneissä suonissaan, kuinka adrenaliinia erittyy verenkiertoon. Hänen hengityksensä kiihtyy. Timo halusi mukaansa Ronskin, koska miehen lempinimikin kertoo jo sen, että miksi. Ronskia kunnioitetaan. Ronski on jykevän vahva ja rauhallinen. Ladonovien kokoisia hartioita on syytäkin kunnioittaa. Timo tietää, että jos joudutaan tilanteeseen, jossa tarvitaan hätävarjelua, niin fysiikasta on hyötyä. Se voi pelastaa henkesi. Hätävarjelu on viimeinen keino. Aina ensiksi pakoon, jos mahdollista.

Saavuttuaan asunnon välittömään läheisyyteen Timo huutaa kuuluvalla äänellä: “Pelastuslaitos, onko asunnossa kaikki kunnossa?”. Samalla Timo huomioi, että ei seiso suoraan oven takana tai ikkunoiden edessä. Asunnosta ei vastata. Timo kurkkaa ikkunasta varovasti ja näkee, että mahdollisessa olohuoneessa makaa mies, jonka päästä vuotaa verta. Timo tarttuu virve-radioonsa ja pyytää häkeltä ambulanssia kohteeseen. Äkkiä Ronski huomaa, että asunnossa liikkuu joku. Ronski huutaa, että pelastuslaitos on paikalla ja tiedustelee, että mikä siellä asunnossa on tilanne. Ronskille vastataan: “Jos tänne tulette niin teidät tapetaan”. Ronski vilkaisee Timoa pelästynyt ilme kasvoillaan ja Timo heilauttaa päätään sivulle sen merkiksi, että vetäydytään kauemmaksi. Asuntoon ei uskalla mennä sisälle.

Toisaalla, olet ajamassa parisi kanssa kohti asemaa ja juttelette tulevan keväisen mökkireissun kuvioista. Samalla virve-radio alkaa piippaamaan tuttuakin tutumpaa säveltä sen merkiksi, että uusi tehtävä odottaa. Luet tekstiviestin ja huomaat, että kyseessä on A-luokan sairaankuljetustehtävä. Tokaiset parillesi, että kyseessä on “aarne”-tehtävä ja parisi tiedustelee sinulta kohteen osoitteen, syöttää sen navigaattoriin ja napsauttaa vilkkupaneelista tarvittavat merkinantolaitteet aktiiviseksi. Huomaat tehtäväkoodista, että kyseessä on pahoinpitely. Huomaat myöskin, että kohteessa on ensivasteyksikkö ja poliisi on matkalla kohteeseen. Otat radiolla yhteyden ensivasteyksikön esimieheen, joka ilmoittaa, että asuntoon ei uskalla mennä sisälle. Odottelevat poliisia, jonka saapumisaika kohteeseen n. 15 minuuttia. Samalla hän kertoo, että asunnossa makaa potilas, jonka päästä vuotaa runsaasti verta. Kysyt vielä, että mihin sijoitat kohteeseen saavuttuasi ajoneuvosi. Missä on turvallista jalkautua?

Tiedustelet saamiesi esitietojen perusteella häkeltä, että mikä on Lauri 4:n (lääkintäesimies) status. Häke ilmoittaa, että olet omillasi. Lauri 4 on kiinni elvytystehtävällä, eikä pääse irtoamaan. Tiedät kuitenkin, että kohteessa on sammutusautollinen osaavia lisäkäsiä, jotka tekevät kun käsketään. Tiedät, että olet hoitaja 1. Sinä johdat, muut tekevät.

Käyt vammapotilaan toimintamallia läpi päässäsi (potilas mahdollisesti makaa lattialla->vammamekanismi->päänalueen vamma->tajuton->mahdollisesti hätätilapotilas).

Tehdään nopea ensiarvio:

– Hengittääkö potilas?, jos ei, niin tarkastetaan nielu ja avataan hengitystie. Hengittääkö sen jälkeen?

– Tuntuuko rannepulssi?, jos ei, tuntuuko kaulalta?

– Neurostatus, reagoiko kipuun?, pupillat?

– Vammamekanismi? Muut vammalöydökset?

Ajoaikasi kohteeseen on n. 10 minuuttia, jonka aikana informoit kuskina toimivaa pariasi tilanteesta ja esitäytät potilastietolomaketta. Napsuttelet kädessäsi olevaa mustekynää hermostuneesti, mutta tiedät, että tätä varten sinut on koulutettu. Sinä osaat, sinä tiedät, sinä pystyt ottamaan vastuuta.

Saavuttuasi kohteeseen huomaat, että poliisi onkin jo paikalla. Sijoitat ajoneuvosi ensivasteyksikön viereen ja ilmoitat häkelle olevasi kohteessa. Samalla tokaiset parillesi, että pukee luotiliivin yllensä varmuuden vuoksi. Astuttuasi ulos ajoneuvosta huomaat sivusilmällä kuinka poliisi käskyttää sisällä olijoita tulemaan ulos rakennuksesta. Asunnosta kuuluu vastahakoista huutoa, mutta hetken päästä poliisi saa kaksi henkilöä ulos asunnosta, ilman sen kummempia voimakeinoja.

Haluat tilanteesta raportin, samalla aikaa kun poliisi tarkastaa asuntoa. Ensivasteyksikön esimies Timo sanoo, että olohuoneessa makasi potilas, jonka päässä oli jonkin asteen vamma. Potilas ei reagoinut hänen ulkopuolelta tapahtuneeseen puhutteluun. Tokaiset parillesi tekeväsi nopean ensiarvion, jonka jälkeen katsotaan miten toimitaan. Käskytät ensivasteyksikön henkilökunnan:

“Hoitohenkilökunta kuulolla, minulla on tästä eteenpäin lääkinnällinen johtovastuu. Lauri 4 on kiinni elvytystehtävässä, eikä pääse kohteeseen. Minä ja parini menemme asuntoon ensin, kunhan saamme siihen luvan. Te tulette heti meidän perässämme. Kukaan, korostan sanaa “kukaan”, ei koske potilaaseen ennen kuin minä olen tehnyt ensiarvion potilaalle. Häkä ja Mikko, ottakaa paarit ulos ambulanssista valmiiksi ja tuokaa ne luvan saatuamme kohteen välittömään läheisyyteen”.

Tiedät, että jotta voit johtaa, on tiedettävä ensiksi mikä on tilanne. Jotta saisit selville tehokkaasti mikä se tila potilaalla on, on sinun saatava työrauha ensiarvioon. Työrauha, vaikka tilanne olisi erittäin kriittinen. Pitää olla “hoitokuri”. Se, että kuka tekee, mitä tekee, koska tekee. Tiedät, että jos kaikki käy heti potilaaseen kiinni, on hyvän ensiarvion tekeminen erittäin hankalaa, jopa mahdotonta. Tiedät, että jotta voi johtaa, on kaverisuhteet unohdettava.

Poliisi ilmoittaa, että hoitohenkilökunta voi siirtyä kohteeseen. Kohteessa on yksi potilas. Tokaiset parillesi: “Ei muuta kuin menoksi”. Kävelette määrätietoisin askelein asuntoon. Sydämesi pamppailee, mutta olet siihen tottunut. Ilmoitat kuuluvalla äänellä astuessasi asuntoon: “Sairaankuljettajia tulossa!”. Tiedät, että hoitohenkilökunnan maine on hyvä maallikkojen keskuudessa. Usein maallikot tietävät, että heitä tullaan auttamaan. Se vaikuttaa työturvallisuuteen, potilaan asenteisiin.

Nuori konstaapeli vinkaa sinut olohuoneeseen hieman jännittynyt ilme kasvoillaan. Saavut potilaan viereen ja huomaat, että potilaan päässä on runsaasti vuotava haava. Tokaiset kuuluvalla äänellä potilaalle: “Avatkaapa herra silmät, avatkaa ne silmät!”. Ei reagointia puhutteluun. Huomaat, että potilas makaa paikassa, jossa ei ole tilaa aloittaa hoitoa. Tokaiset parillesi: “Hätäsiirto tuohon avokeittiöön, kolmannella…1,2,3!”.

Siirron suoritettuanne tarkastat potilaan hengityksen. Potilas korisee ja hengittää vaivoin. Avaat hengitystiet taivuttamalla päätä taaksepäin. Korina lakkaa. Käsket parisi tunnustelemaan pulssin ranteesta, samalla kun itse tunnustelet sen kaulalta. Parisi ilmoittaa, että rannepulssi ei tunnu. Kaulapulssi tuntui nopeana ja heikkona. Vetäiset kynälampun reisitaskustasi ja tarkastat potilaan pupillit. Ne ovat laajentuneet, eivätkä reagoi valoon. Käsket parisi tuottamaan kipua potilaan kynsivalleista kynällä voimakkaasti painamalla. Ei mitään kipureaktiota. Vilkaiset vielä pään alueen vammaa ja huomaat, että kallo on vasemman korvan yläpuolelta pehmeä ja aivomassa näkyy. Tutkit vielä potilaan nopeasti tunnustelemalla, jotta pois suljet muut vammalöydökset. Kyseessä on selvästi hätätilapotilas.

Tiedät, että potilas hengittää vaivoin, pulsoi heikosti ja on tajuton. Muistat, että hengitystie on saatava kunnolla haltuun. Nappaat intubointipakista nielutuubin, varmistat, että se on oikean kokoinen ja tunget sen potilaan nieluun. Samalla parisi alkaa laittamaan potilaalle defibrillaattorin iskulätkiä rintaan kiinni, jotta saadaan monitoroitua sydämen rytmi ja tarvittaessa ollaan elvytysvalmiudessa.

Mietit muutaman sekunnin, että mitä seuraavaksi? Katseesi hapuilee hetken levottomasti. Sinullahan oli osaavia lisäkäsiä. Käskytät Ronskin ja Mikon aloittamaan naamari-paljeventilaation potilaalle. Muistat, että sinun pitää johtaa ja johtaa ei voi, jos itse tekee. Tiedät, että on päästävä potilaasta “irti”, jotta pystyt säilyttämään kokonaiskuvan tilanteesta ja vältät putkinäköisyyden. Tunnustelet potilaan pulssia kaulalta ja se on edelleen heikko. Potilaan päässä oleva vamma vuotaa kokoajan. Siirryt taka-alalle ja käsket Timon avaamaan i.v-reittiä, jotta potilasta voidaan nesteyttää ja korvata hukattua verivolyymia.

Yht’äkkiä parisi ilmoittaa, että potilaan sydän meni asystoleen. Monitorissa näkyy pelkkää viivaa. Päässäsi takoo….mitä nyt?…miten toimitaan? Käsket parisi aloittamaan paineluelvytyksen. Samalla taputat putkinäön altistamaa Ronskia olkapäälle ja tokaiset : “Meni asystoleen, elvytystilanne, asenna Mikon kanssa LT (larynx-tuubi)”. Ronski vilkaisee sinua hämmentynein silmin…. “Ronski, asenna LT, elvytystilanne”, toistat. Ronski säpsähtää ja kuittaa: “Asennetaan LT, elvytystilanne”. Heti perään käskytät Häkää vetämään adrenaliinin valmiiksi, jotta se saadaan annettua potilaalle kunhan i.v-reitti on auki: “Häkä, vedä 5ml:n ruiskuun 1 ampulli adrenaliinia. Ampullissa 5ml adrenaliinia, eli koko ampullin vedät siihen ruiskuun valmiiksi, vahvuus 1mg/ml. Ilmoita kun adrenaliini vedetty”.

Hetken päästä Ronski kysyy LT:tä asentaessaan: “Pitäisikö tuolle vuodolle tehdä jotain?”. Mietit hetken ja toteat: “Ronski, se hengitystie on prioriteetti yksi. Se on saatava varmistettua. Jos se ei ole varmistettu, potilas ei hapetu ja menehtyy sata varmasti. Meillä ei myöskään ole resursseja paikata tuollaista vuotoa”. Pyydät nuorta konstaapelia nostamaan potilaan jalat ylös.

Kertaat mielessäsi mitä on työnalla/tehty:

– Hengitystie työnalla
– Painelu käynnissä
– Adrenaliini tulossa
– i.v- reitti auki

Parisi ilmoittaa, että monitorissa näkyy edelleen asystole, kaksi painelujaksoa takana ja ehdottaa, että ota yhteys lääkäriin ja kysy mitä tehdään. Soitat lääkärille ja kerrot tilanteen:

“Onko vastuulääkärillä?? Meillä on täällä kohteessa potilas, joka kohdattaessa oli tajuton, hengitti heikosti, rannepulssi ei tuntunut, kaulapulssi nopea ja heikko. Ei mitään reaktiota kipuun tai puhutteluun. Vasemman korvan yläpuolella suurienerginen trauma. Kallo siltä kohtaa pehmeä, aivomassa näkyy ja vuotaa paljon. Meillä ei ole resursseja paikata tuollaista vuotoa kentällä. Potilas mennyt heikosta sinusrytmistä asystoleen. Hoitoelvytys käynnissä, kaksi jaksoa painettu, kokoajan asystole. Adrenaliinia ei vielä keretty antamaan. Mitä tehdään?”

Lääkäri antaa samantien luvan lopettaa elvytys, ennen kuin se edes kunnolla ehti alkamaankaan. Vilkaiset ympärillesi ja kysyt konstaapeleilta, että onko asunnossa omaisia. Haluat varmistua asiasta, koska näet, että elvytystä ei ole hienovaraista lopettaa omaisten silmien alla. Haluat infota omaiset ennen kuin toiminta lakkaa. Se antaa mielestäsi hoitohenkilökunnasta kuvan, että kaikki annettiin mitä oli annettavissa. Omaisia ei asunnossa kuitenkaan ole, joten tokaiset:

“Se on pojat semmoinen homma, että lääkäri käski lopettamaan elvytyksen tuloksettomana. Potilas menehtyi klo.12.59.  Jättäkää poliisia varten kaikki mitä potilaaseen on asennettu, paikalleen. Kanyylit, LT, defibrillaattorin lätkät jne.”.

Lopuksi ilmoitat häkeen vainajasta. Homma siirtyi poliisin tutkittavaksi.

Loppuyhteenveto:

No niin….semmoinen tarina tällä kertaa. Meillä oli tuossa torstaina harjoitusalueella kyseinen keikka. Itse toimin hoitaja 1 roolissa ja parinani toimi Jussi, jonka kanssa oli ilo työskennellä. Keikka meni varsin mallikkaasti, hyvin pitkälti kuten tuossa tarinassa. Tuohon tarinaan olen koittanut kerätä/miettiä asioita, joita olen pyrkinyt/tulen pyrkimään hiomaan seuraavissa harjoituksissa. Näitä ei ole kirjoitettu mihinkään oppikirjaan. Ne on asioita, jotka mä henkilökohtaisesti näen tärkeänä. Pääasiassa tarkoitan sitä ihmisten johtamista. Johtamaan et opi kuin johtamalla.

Usein keikat sairaankuljetuksessa ovat sitä, että kohteeseen mennään sen parin kanssa. Harjaannutaan työskentelemään pareittain, mutta ongelmia ilmaantuu heti kun hoitohenkilökuntaa onkin enemmän. Kaikilla on enemmän tai vähemmän kierroksia. Kaikilla on intoa hoitaa sitä potilasta. Mä arvostan semmoista johtajaa, joka on jämpti. Johtajaa, joka käskyttää selkeästi, vaikkapa taputtamalla siihen olkapäälle ja ottamalla sen henk.koht. kontaktin alaiseensa. Johtajaa, joka uskaltaa ottaa sen toiminnan edellyttämän vastuun ja informoida hyvin. Johtajaa, joka ottaa sen porukan haltuunsa ja unohtaa ne kaverisuhteet kun niin vaaditaan. Tarvittaessa on pystyttävä herättämään ne ukot, mutta pyrittävä tekemään se siten, että herätettävä ei mene yhä enemmän lukkoon.

Tuo keikka meni pirun hyvin ja itseäni lämmitti suuresti se, että poliisin kouluttaja tokaisi, että hoitotilanteen johtaminen oli niin hyvää, että siihen hän heti kiinnitti huomiota. Meillä on kurssilla hyviä persoonia. Jätkiä, joilla on helvetin hyvä ulosanti. Semmonen jämäkkä ote tehdä hommia. Sitä mä arvostan. Mä uskon, että niistä jätkistä tulee vielä hyviä johtajia, joidenka alaisuudessa olisi helppo toimia. Onhan se niin, että kun on päteviä kavereita ympärillä niin se tekee johtamisesta helpompaa. Varsinkin kun se on yhdistetty tiettyyn oma-aloitteisuuteen.

Oli myös hieno huomata se poliiseista, että näihin jätkiin voi tiukassa paikassa luottaa. Jos itse joutuu joskus hoitotilanteessa hengenvaaraan, niin tietää, että pätevät kaverit tulevat tarvittaessa vaikka oven läpi auttamaan. Taisi muuten yksi konstaapeleista olla Kuopion nopein vetämään. Sen verran mallikkaasti lähti virka-ase kotelosta.

Alla muutama kuva tuosta päivästä. Päivän kruunasi sää, joka oli kuin morsian.

2 thoughts on “Täällä tarvitaan poliisia…

  1. Olipa todella hienoa luettavaa! Itse opiskelen lähihoitajaksi ja erikoistun ensihoitoon. Neljän viikon päästä alkaa sairaankuljetuksen jakso ja tämä teksti sai kyllä miettimään sitä, että millaiseksi se tilanne muuttuu siinä oikeassa tilanteessa. Mitä siinä miettii, miten sitä pysyy itse kasassa ja kantaa sen oman vastuunsa!

  2. Niin…tämän työn luonteeseen kuuluu valitettavasti erilaiset pelkotilat. Ihmisiähän tässä ollaan ja hyvä niin. Osaltaan sitä pelkoa oppii käsittelemään koulutuksen, harjoittelun, kokemuksen ja itsetunnon kautta. Eihän siitä koskaan kokonaan eroon pääse, mutta oppii käsittelemään, kestämään painetta. Stressitilanteessa selviytyminen on myöskin hyvin antoisaa, palkitsevaa.

    Kiitos palautteestasi ja onnea ja menestystä valitsemallasi tiellä.

    -J

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *