Potilaan tasolla

Tämä viikko vietetään pelkästään ensihoidon ja keikan ajamisen merkeissä. Jokapäivä ajetaan keikkaa aamusta iltaan. Saadaan niitä toistoja, joita ei tähän mennessä hirveästi ole kertynyt. On toki keikkaa ennenkin ajettu, mutta ei tässä mittakaavassa. Kyllä se niin on, että jos vertaa tämänhetkistä toimintaa ensimmäisiin keikkoihin, niin kyllä sitä rauhallisuutta ja määrätietoisuutta on tullut 200% lisää toimintaan. Ensimmäisillä keikoilla jännitti pelkästään mittaamista ja potilaan haastattelua paljon. Hyvä kun tiesi edes mitkä välineet on missäkin repussa.  Nyt on oppinut semmoisia perusasioita, joten pystyy keskittymään paremmin siihen potilaaseen. Ei vielä mistään rutiinista voida puhua, mutta kuitenkin. Oikeastaan se heijastuu parhaiten juuri tuona rauhallisuutena hoitotilanteessa.

Meillä oli tuossa tiistain harjoituksissa mukana ulkopuoliset potilaat. Eli potilaina eivät olleet kurssitoverit. Potilaina toimi SPR:n vapaaehtoistyöntekijät. Mielestäni tuo toi todella hyvän vaikutuksen itse keikkoihin. Voitte kuvitella jos itse olisitte potilaina ja joutuneet tilaamaan sairaankuljetuksen palveluita, sama tilanne. Potilaat eivät tienneet mitään siitä, miten heitä tullaan hoitamaan. Kyllä tekin haluatte tietää, että mitä nyt ympärillä tapahtuu. Mitä teille tehdään ja miksi. Noihin keikkoihin oli oikeastaan todella helppo heittäytyä mukaan. Se potilaan informointi tuli ainakin itsellä kuin itsestään. Ei sitä sydänfilmiä voi naispuoliselta potilaalta ottaa paita päällä. Pitää osata semmoinen tietty hienovaraisuus ja kuten edellä mainitsin, pitää osata informoida, että miksi se filmi pitää ottaa ja miten se tapahtuu. Meillä oli myös potilaana hieman vanhempi eläkkeellä oleva henkilö. Vanhoja ihmisiä teititellään jos he eivät tee hoitajan kanssa “sinun kauppoja”. Piste.

Saimme harjoituksen lopuksi hyvää palautetta potilailta, joka lämmitti mieltä. Jos ulkopuolinen, mitään hoitoalasta tietämätön sanoo, että tuntee tulleensa hyvin hoidetuksi, niin mielestäni jotain on tehty oikein. Koskaanhan et näissä hommissa ole liian hyvä, mutta oikeaan suuntaan ollaan ainakin kurssilaisten kanssa menossa. Huomenna toimitaan harjoituksissa ensivasteyksikköinä sammutusautoilla. Ensivasteyksiköllä tarkoitetaan yksikköä, joka on lähimpänä potilasta tilanteessa, jolloin kaikki sairaankuljetusyksiköt ovat varattuna tai liian pitkän ajomatkan päässä. Sammutusautoissa on myös hoitovälinepakit ja defibrillaattori näitä tilanteita varten. Huomenna myöskin treenataan yhteistoimintaa poliisin kanssa. Kuopion poliisilaitokselta tulee yksikkö mukaan harjoitukseen. Koitan napata muutaman kuvan toiminnasta siinä sivussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *