Intraosseaalinen infuusio

Intraosseaalinen infuusio eli luunsisäinen nesteytys, tulee kentällä kysymykseen siinä tilanteessa, jos tavallista i.v.-reittiä ei saada avattua ja tilanne vaatii nopeaa lääkereittiä/nesteytystä. Käytetään yleensä elvytystilanteissa. Toimenpide tehdään tarkoitukseen suunnitellulla luuporalla. Reitti aukaistaan sääriluun yläpäähän, polven alapuolelle, poraamalla luusta läpi, luuytimeen. Toimenpide vaatii, että työn suorittaja on hoitotason pätevyyden omaava henkilö. Eli Jukka ja kumppanit eivät saa tuota tehdä, vaikka kuinka haluaisivat.

Juttelin tuossa kaverini kanssa, joka kertoi muutaman tuommoisen poranneensa. Hän kertoi, että toimenpide on helppo ja erittäin nopea. Reitin avaamiseen menee kuulemma alle 10 sekuntia. Mä olen aina ollut siinä uskossa, että tuo poraaminen tehdään tajuttomalle tai kipulääkitylle potilaalle. No, eipä sitä kai aina tehdäkään. Ainakin mitä alla olevaan videoon on uskomista. Kenties tuo toimenpide voisi karsia niitä potilaita, jotka luulevat, että ambulanssi on taksi. Ensimmäisen kerran kun tuollaisella tykittäisi sääreen, voisi hyvin kuvitella, että heikoimmat karsiutuisivat.

EZ-IO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *