Hengitysvaikeus

Tulin juuri tuolta koulun punttisalin hämärästä ja ajattelin lueskella hieman perjantain tenttiin. Tenttiin kuuluu yhtenä osa-alueena hengitysvaikeus. Hengitysvaikeuspotilaan kohtaaminen on hyvin yleistä ensihoidossa. Ajattelin tässä hieman kertailla opetettuja asioita kirjoittamalla ne tänne. Katsotaan mitä saan kursittua mieleni sopukoista kasaan ilman, että käyttäisin muistiinpanoja. Ei se haittaa, vaikka väärin menisi. Ensihoidossahan ei ollut ehdotonta totuutta. 🙂

Hengitysvaikeus

Hengitysvaikeuspotilas on yleensä ihminen, joka sairastaa sydämen vajaatoimintaa, astmaa tai keuhkoahtaumatautia (COPD). Ihminen voi myös olla monisairas eli hän voi sairastaa yllämainituista sairauksista useampaa kuin yhtä. Hengitysvaikeutta esiintyy myös potilailla, joilla akuutti keuhkoveritulppa (keuhkoembolia). Myös aspiraatio vaikeuttaa keuhkorakkuloiden (alveolien) kaasujen vaihtoa. Aspiraatiolla tarkoitetaan mahan sisällön, vammapotilaalla veren ja hukuksiin joutuneella veden vetämistä hengitysteihin.

Vaikean hengitysvaikeuden omaava potilas on kohdattaessa kalpea ja kylmän hikinen. Hengityksen apulihakset (vatsa,kylki ja niskanseutu) ovat silminnähden käytössä. Potilas on yleensä itse hakeutunut puoli-istuvaan asentoon, koska tuntee makuulla tukehtuvansa. Potilaan syketaajuus on kohonnut ja huulet usein syanoottiset (siniset). Happisaturaatio alle 80% (valtimoveren happipitoisuus). Potilas pystyy puhumaan vain yksittäisä sanoja. Hengitystaajuus on yli 35krt/min ja hengitysäänissä vinkunaa (astma), märkää rohinaa (keuhkoödeema) tai kumpaakin näistä (monisairas astma/ödeema). Mahdollisessa keuhkoemboliassa hengitysäänet normaalit alkuvaiheessa->jos kehittyy keuhkoödeemaksi niin märkä rohina. Potilas on usein levoton, koska luulee kuolevansa. Ammattimainen ja potilasta informoiva/rauhoittava hoitotoiminta on siis ensiarvoisen tärkeää.

Keuhkoödeema

Taustalla usein AMI (sydäninfarkti), rytmihäiriö, keuhkoembolia tai tulehdus. Sydämen vasemman kammion pumppauskyky heikentyy hapenpuutteen vuoksi. Sydämen oikea kammio kuitenkin pumppaa verta normaalisti keuhkovaltimon kautta keuhkoihin (veren hapetus) ja siitä edelleen keuhkolaskimoon, joka johtaa vasempaan eteiseen ja siitä eteiskammioläpän kautta vasempaan kammioon. Vasen kammio ei kuitenkaan pysty pumppaamaan niin paljon verta eteenpäin mitä oikea kammio pumppaa sille, koska se kärsii esim. AMI:n aiheuttamasta hapen puutteesta ja sen suorituskyky on näin laskenut. Sydämen vasemmalle puolelle muodostuu siis ylipaine. Veri alkaa nousta keuhkolaskimoa pitkin keuhkojen hiussuonistoon, jossa ylipaine saa aikaan kudosnesteen työntymisen hiussuonen läpi, keuhkorakkulan ja hiussuonen väliseen välitilaan. Välitilassa kudosnesteen poistosta huolehtiva imusuonisto, ei enää pysty poistamaan määräänsä enempää kudosnestettä, jolloin kudosneste painuu keuhkorakkulan sisään, tuhoaa rakkulaa kasassa pitävän surfaktantin ja näin ollen rakkula painuu kasaan ja täyttyy nesteellä. Kyseinen ilmiö vain pahentaa hypoksiaa (kudosten hapenpuute), koska se lisää edelleen sydämen hapenpuutetta, koska keuhkojen kaasujen vaihto häiriintyy. Kun meillä vielä syketaajuus kiertää korkealla, sydän voi “leikata kiinni”. Se väsyy.

Keuhkoödeeman hoito

– Kun potilas kohdataan niin esitellään itsemme vaikkapa tyyliin “Pelastuslaitokselta iltaa, minä olen Jukka ja parini on Tero, ollaan tultu katsomaan, että mikä Teillä on hätänä”.

– Mitataan pulssitaajuus (ranne), hengitysäänet, hengitystaajuus, lämpöraja, verenpaine, happisaturaatio ja (ihon väri ja hikisyys silmällä). Puhuuko vain pelkkiä sanoja tai lyhyitä lauseita?

– Lisäavun pyytäminen kohteeseen (lisää käsiä ja laajempaa hoitoa hoitotasolta).

– Haastatellaan potilasta oikeilla ja määrätietoisilla kysymyksillä kuten: Onko kipuja? Missä? Koska alkoi? Alkoiko kipu nopeasti vai viiveellä? Onko ollut aikaisemmin samaa kipua? Löytyykö Kela-korttia (aiemmat sairaudet kääntöpuolella, nimi ja HETU).

– Annetaan Dinit-suihke (nitro) heti RR-mittauksen jälkeen jos rintakipua ja verenpaineet RRsys110-120 (konsultointi epäselvässä tilanteessa?). Pöhöpotilaalle, jolla RRsys 100 tai alle (huono ennuste) ei saa aloittaa CPAP-hoitoa (laskee verenpaineita).

– Annetaan happea varaajamaskilla, konsultoidaan lääkäriä CPAP-hoidon (ylipainehappihoito) aloittamisesta, kootaan CPAP-laitteisto, otetaan EKG ja lähetetään se langattomasti sairaalaan, avataan i.v-yhteys.

– Kun lupa CPAP:iin, myydään se potilaalle. CPAP-hoitoon sisältyy pieni uloshengitysvastus, jota potilas pitää usein epämiellyttävänä, koska luulee muutenkin tukehtuvansa. Hoito pitää osata “myydä” oikein vaikkapa tyyliin:

” Laitetaan Teille tästä tämmöinen erilainen happilaite kasvoille. Sen tarkoitus on painaa Teidän keuhkoissa oleva neste pois, jotta Teidän hengitys saataisiin helpottamaan. Hoito voi parin ensimmäisen minuutin aikana tuntua epämiellyttävältä, koska laitteistossa on pieni uloshengitysvastus. Hoito helpottaa oloanne hyvin nopeasti, kunhan maltatte pitää maskia kasvoillanne. Tero tulee tuohon Teidän selkänne taakse pitämään maskia käsin paikoillaan ja ohjeistaa kokoajan. Sovitaan käsimerkeistä, koska me ei saada Teidän puheestanne selvää, kunhan Teillä on tuo maski kasvoilla. Käsimerkit ovat seuraavat: peukku ylös->hoito vaikuttaa/olo helpottuu/kyllä, peukku alas->hoito ei vaikuta/olo pahenee/ei ja käsi nyrkkiin ylös->tunnette pahoinvointia/maski pois kasvoilta. Vastatkaa nyt mainitsemillani käsimerkeillä ymmärsittekö?”.

– Kun CPAP-hoito on aloitettu niin tarkkaillaan koko ajan potilaan vastetta hoidolle. Potilaan tila pitäisi olla silminnähden helpottunut 10min hoidon aloittamisesta. Pidetään huolta, että maski on tiivis (positiivinen hengitystiepaine säilyy) ja hoitoon ei tule turhia katkoja. Annetaan Dinit-suihke jos RRsys 150 tai yli.

Dinit-suihke (Nitro)

Annetaan potilaan kielen päälle. Potilasta kehoitettava pidättämään hengitystään, jotta lääke ei inhaloituisi (sisäänhengitys) ja painamaan kieli kitalakeen kiinni, jos mahdollista. Lääkeaine imeytyy suun limakalvoilta ja saa aikaan laskimoiden ja valtimoiden laajentumisen. Pienentää näin sydämen oikean puolen kuormaa (esikuorma) ja vasemman puolen kuormaa (jälkikuorma). Lääke laajentaa myös sepelvaltimoita, jolloin sydänlihas hapettuu paremmin->rintakipu helpottaa. Laskee verenpainetta, koska laajentaa verisuonia. Annetaan ensiksi yksi suihkaus ja sen jälkeen odotetaan 30 sekuntia ja toinen perään.

Tässä nyt oli hieman hengitysvaikeudesta keskittyen tuohon keuhkoödeeman hoitoon. Tulisi muuten niin pitkä blogimerkintä, että säästetään jotain tuonnemmaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *