ABCD

2. lukukausi potkaistiin käyntiin koulun auditoriossa pienimuotoisella infotilaisuudella. Tilaisuudessa kerrottiin ensihoidon koulutusohjelman tulevasta sisällöstä. Seuraavat kuukaudet tulevat muodostumaan lukuisista tenteistä, niin teoriassa kuin käytännössäkin. Koulutuksessa keskitytään mm. erilaisten oireiden tunnistamiseen, jonka kautta päästään aloittamaan oireen mukainen hoito. Koulutuksen kenties tärkeimpänä tavoitteena, on antaa oppilaalle tietty pätevyys osata hahmottaa oireiden ja saatavilla olevan lisäinformaation (haastattelu, sairaudet, lääkitys) perusteella, että mikä on se perimmäinen syy sairastumiseen. Se syy, miksi potilaan elimistö reagoi kyseisellä tavalla. Varmasti useasti joutuu hoitamaan pelkkiä oireita, koska ammattitaito on rajallinen ja olosuhteet kentällä poikkeavat hoitolaitoksien resursseista. Ambulanssin hoitomuotoihin kun ei kuulu kerroskuvaus, mahdollisen aivoverenvuodon toteamiseksi tai pois sulkemiseksi. Tulee varmasti tilanteita, joissa minä en tule tietämään, että mikä sitä potilasta pohjimmiltaan vaivaa. Silloin on vaan hoidettava oireita ja tarvittaessa konsultoitava lääkäriä tai pyydettävä lisäapua kohteeseen.

Eli käsillä on kenties koko kurssin haasteellisin koulutusvaihe. Käsillä ovat asiat, jotka luovat sen perustan toimimiseen siellä ambulanssin uumenissa. Lukijoistakin olisi varmasti mukavaa, jos tiukan paikan tullen heitä hoitamaan saapuneet “kesurit”, olisivat asiansa osaavia, inhimillisiä ja tarvittaessa hoito olisi tarpeeksi agressiivista. Jakson aikana tullaan siis punnitsemaan oppilaiden paineensietokykyä ja kykyä tehdä ratkaisuja. Mielellään oikeita. Oma kunniani onneksi kestää myös kieltäytyä tekemästä asioita, joihin en omaa pätevyyttä. Silti väärillä ratkaisuilla, väärässä paikassa, voi tappaa ihmisen. Mitä se on?? Se on osa ensihoitoa.

Jos joku lukijoista ihmettelee blogimerkinnän otsikkoa, niin se on kaava, jolla suoritetaan aina potilaan ensiarvio. Siitä se lähtee.

A= Ilmatie
B= Hengitys
C= Verenkierto
D= Tajunta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *