Tehtäväkoodi A700

Otsikon mukainen tehtäväkoodi tarkoittaa sitä, että kohteessa on eloton potilas ja tehtävän kiireellisyysluokka on A eli kiireellisin luokka. Silloin on siis kiire. Sydänpysähdyksessä potilaan ennuste selviytyä, heikkenee joka minuutti 10%, ilman tehokasta PPE:tä. Lyhyellä matematiikalla voidaan siis laskea, että 10 minuutin kuluttua potilaan verenkierron pysähtymisestä, ennuste on nolla jos elvytystä ei ole aloitettu.

Kuvitellaan tilanne, että hätäkeskuksella menee aikaa yksikön hälyttämiseen yksi (1) minuutti. Häkepäivystäjä klikkaa näyttöpäätteltään hälytyksen bittiavaruuden kautta sairaankuljettajan virve-radioon, jonka sairaankuljettaja on asetellut tyynynsä viereen, jotta hän herää hälytyksen tullessa. Kello on 03.30 kun sairaankuljettaja säpsähtää virve-radion hälytysääneen ja ponkaisee ylös punkastaan. Hieman väsy painaa, mutta hänen lukiessaan tehtäväkoodin, pyyhkiytyy loputkin unihiekat silmistä. Kauanko kestää, että auto on ulkona tallista? Ohjesäännön mukaan autolla on yhden (1) minuutin lähtövalmius, joten pysytään siinä. Aikaa on siis tähän mennessä hukattu kaksi minuuttia, siitä kun potilaan verenkierto pysähtyi. Ajoaika kohteeseen kolme (3) minuuttia ja kohteessa huomattiin, että potilas asuu kerrostalon 6. kerroksessa. Siirtymiseen menee yksi (1) minuutti. Sairaankuljettajien ja potilaan kohtaamiseen kului aikaa yhteensä siis kuusi (6) minuuttia. Tämän takia maallikon aloittama tehokas PPE on ensiarvoisen tärkeää.

Miksi sitten tuommoisen tarinan tähän alkuun kuvailin? Tänään oli aiheena elottomuus ja elvytys kahden henkilön taktiikalla. Mielestäni oli mukavaa päästä niin sanotusti itse asian ytimeen. Opettaja kuvasi tilanteen ja hoitaja 1 teki ensiarvion, jonka jälkeen turvasi hengitystiet ja hoitaja 2 oli ns. “konemies”, jonka tehtävänä oli huolehtia painelusta ja defibrillaattorin käytöstä. Kävimme läpi kolme erilaista taktiikkaa, kolmeen eri tilanteeseen. Taktiikka määräytyi sen mukaan, että kohdattiinko potilas alle vai yli viidessä (5) minuutissa. Kävimme myös läpi taktiikan tilanteessa, jossa potilas tipahtaa käsiin. Näen hyvin palkitsevana sen, että pikku hiljaa alkaa koulutus menemään siihen suuntaan, että pääsee “likaamaan” ne kädet. Se antaa paljon kun huomaa, että miten homma menee ja sitä pääsee treenaamaan. Pääsee hiomaan sitä omaa tyyliänsä ja käyttämään nuppiaan. Paperitehtaassakin aina sanottiin, että ei napin painajan tyhmä tarvitse olla. 🙂

Nyt unelle….

One thought on “Tehtäväkoodi A700

  1. Lienet ollut jo tässä vaiheessa sinäkin niin kauan töissä, että ymmärrät, että vaikka 700-keikoille toki usein pillittäen mennään, ei niillä keikoilla kyllä yleensä kiire auta. Paitsi ehkä silloin, jos koodi muuttuu matkalla.
    Täysin eri juttu sitten on 701. Onhan se ennuste silloinkin heikko, mutta silti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *