Välineoppia

Tänään oli yksi kurssin mielenkiintoisimmista päivistä tähän asti. Tutustuimme hieman hoitohenkilöstön perustyövälineisiin. Näen välineopin hyvin mielenkiintoisena aineena. Ehkä siksi, että se on hyvin käytännönläheistä ja jotenkin aina kaikki mekaaniset vempaimet ovat minua kiinnostaneet. Mielestäni oman plussansa ansaitsee myös oppiaineen opettaja, joka omaa hyvin “maanläheisen” tyylin opettaa. Hänellä on hyvin rauhallinen ja miten sen nyt sanoisi….lämminhenkinen tyyli opettaa. Huippu tyyppi ja hyvä niin.

Edellisessä blogimerkinnässä tutustuimme siihen maallikon käyttöön tarkoitettuun defibrillaattoriin. Tänään kuitenkin oli aika ottaa “ammattilaisten” laitteet tarkastelun kohteeksi. Aamupäivällä tutustuimme kahteen eri defibrillaattoriin, joista toisella voidaan ottaa 12-kanavainen EKG (sydänfilmi). Harjoittelimme molemmilla deffoilla iskemistä kammiovärinään ja tutustuimme hieman laitteiden asetuksiin ja niiden säätämiseen. Otimme myös toisiltamme EKG:n ja totesimme, että hyvin se sydän pumppaa ainakin toistaiseksi. Molemmat laitteet ovat puoliautomaattisia ja opastavat käyttäjää vaihe vaiheelta. Aamupäivällä tutustuimme vielä hoitovälinerepun ja happilaukun sisältöön.

Iltapäivällä oli vuorossa tutustuminen eri menetelmiin, joilla hengitystien auki pysyminen varmistetaan. Harjoittelimme mm. paljeventilaatiota maskilla, intubaatiota, larynx-tuubin käyttöä ja vierasesineen poistoa henkitorvesta. Tuo intubointi ei tosin enää kuulu perustason sairaankuljettajan tehtäviin, mutta meille se vielä opetetaan. Intuboinnin on korvannut larynx-tuubi, koska intubointiin sisältyy suuri riski siitä, että toimenpiteessä henkitorveen työnnettävä putki, meneekin ruokatorveen.

Mitä päivästä sitten jäi käteen?? Ainakin kaikki laitteet ja toimenpiteet tulivat pintaraapaisulta tutuiksi. Kaikki aiheet, joita käsiteltiin, eivät ole mielestäni mitenkään älyttömän vaikeita. Paljon vaan omatoimista harjoittelua ja sitä kautta sitten stressitilanteisiin eli tentteihin. Täytyy kyllä vielä todeta, että on se aika vaikuttava määrä laitteita, mitä potilaaseen voidaan tarpeen tullen lyödä kiinni. On nimittäin jos jonkin näköistä piippaavaa laitetta ja mittaria. Tein pienen videokoosteen tästä päivästä. Videolla näkyy molemmat deffat ja Tuokin ja Jannen miltei ammattimainen potilaan intubointi :).

Rytmiä analysoimaan pääset tästä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *