Celox-hemostaatti

Näin syyslomaa viettäessä eksyin internetin ihmeelliseen maailmaan. Kaverini on tällä hetkellä Kosovossa rauhanturvaajana ja surffailin itseni mielenkiinnosta kyseistä toimenkuvaa käsittelevälle palvelimelle. Huomioni kiinnittyi nettisivuilla olleeseen mainokseen, joka käsitteli tuotetta nimeltä Celox-hemostaatti. Mainoksesta kävi ilmi, että tuote oli suunniteltu suuren verenvuodon tyrehdyttämiseen. Mielenkiintoni tuotetta kohtaan kasvoi entisestään siirryttyäni tuotteen kotisivuille. Sieltä kävi ilmi, että tuote on suunniteltu armeijalle, poliisille ja pelastushenkilöstölle tilanteisiin, jossa potilaalla on vakava valtimoverenvuoto.

Tuotteen hoitovaikutus perustuu siihen, että tuote kiinnittää veren punasolut pintaansa ja muodostaa näin geelimäisen tukoksen, joka sulkee haavan. Valmistajan nettisivujen mukaan hoito annetaan siten, että kaadetaan Celox-jauhe haavaan, painetaan haavaa ja sidotaan haava. Celox kuulemma tukkii vakavan valtimoverenvuodon 20-30 sekunnissa. Kaiken kukkuraksi Celox ei aiheuta mitään haittavaikutuksia potilaalle, eikä sen käyttö vaadi käyttäjältään koulutusta.

Kuulostaa miltei TV-Shopin ihme jauheelta. Olen aina tiennyt, että ihminen on fiksu olento, joka keksii kaikenlaista, mutta olenko minä niin tyhmä, että en usko tämmöiseen ihme tuotteeseen?? Mieltäni askarruttaa ainakin yksi asia. Mitenköhän aine toimii tilanteessa, jossa ihminen vuotaa myös sisäänpäin?? Eihän se riitä, että vammasta se ulos vuotava veri hyydytetään ja silti suoni vuotaa sisälle. Mahtaakohan se tukkia koko vuodon suonineen?? Ilmeisesti aika vahvaa tavaraa jos valtimovuodon tyrehdyttää. Toinen asia, joka askarruttaa on aseptiikka. Valmistajan mukaan aine on kuitenkin helppo poistaa haavasta.

Mielenkiintoinen tuote, mutta miten se mahtaa toimia kentällä? Olisiko sen käyttämiseen aikaa? Haavan painaminen kädellä on kuitenkin jokseenkin nopeampi toimenpide verrattuna jauhepussin kaivamiseen taskusta. Voisi kuvitella, että tuollainen valtimovuoto on sen verran agressiivinen, että siteitäkään ei kerkiä laittamaan. Sormilla painamalla suoni tukkoon ja ajoneuvoon nouse.

Paljon kysymyksiä. Ensihoidon opintojakso alkaa kolmen viikon kuluttua. Ehkä silloin saan vastauksia.

Valmistajan kotisivut löytyvät tästä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *